Zenehallgatás otthon 1.

 

Szép hobbi a zenehallgatás, igaz?

Igaz, hogy a koncertterem/sportcsarnok/szabadtér "itt és most" hangulatát szinte lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz megidézni a lakószobában történő zenehallgatással, de akinek ez a hobbija, legalább törekszik rá, lakókörülményektől, pénztől, vehemenciától függően. Nem egyszerű feladat kiválasztani a különböző készülékeket és kiegészítőit, minden régi és új zenehallgató hobbistának megvoltak és megvannak a vargabetűi, a kisördög, a kíváncsiság. Az új cucc birtoklási öröme nem tesz kivételt senkivel.

Sokan hallgatnak a tapasztaltabb ismerősre, haverra, ahol már legalább egyszer hallgattak különféle zenéket libabőrös állapotban, és boldogan viszik haza az előre alaposan kifundált   kellékeket, mondván, immáron nálam is olyan jól fog szólni a zene, mint a haveromnál, elvégre ugyanolyan, vagy esetleg még egy kicsit jobb cuccokat sikerült beszerezni.

Igen ám, de ekkor jön a nagy csodálkozás, hogy vajon miért nem szól nálam olyan jól, mint a havernál? Igaz, én nem tudom pont úgy elhelyezni, mint ő, kisebb is a szobánk egy picivel, meg az asszony is ferde szemmel nézett rám, amikor kihúztam a sarokból az egyik hangfalat, mondván : - Hogy képzeled ezt, rengeteg helyet elfoglal, csak nem fogom állandóan kerülgetni, mint a forró krumplit? És nem tudom sarkig tárni a mellette lévő szekrényt sem, ejnye, mentél volna inkább horgászni... stb. Van egy angol/amerikai kifejezés Wife Acceptance Factor (WAF), amit magyarul Feleség Tűrési Faktornak (FTF) hívunk, ez egy nagyon nem elhanyagolható tényező ebben a hobbiban, persze vannak szerencsések, akiknél ez a  tényező nem gond.

Most felszisszennek a szkeptikusok, mondván, ha jó a cucc, akkor tök mindegy, honnan és hogyan hallgatunk zenét. Nos, egyrészt kinek mit jelent a "jó a cucc", másrészt van egy csomó olyan hangsugárzó, ami meglehetősen kényes az elhelyezésre, különben akár a "nem is jó ez mégsem" kategóriába kerülhet. Mindenesetre nagyobb zenehallgatási élményben lehet részünk, ha jól választjuk meg a hallgatási helyet ÉS a hangsugárzó elhelyezését, ha nem megy, hívjunk szakértőt, sok felesleges tologatást, esetleg családi veszekedést megeleőzhetünk. Ilyen problémák megoldásában tudok segíteni kis hazánkban bárhol is legyen, írjon vagy hívjon, akinek szüksége van rá, egy olcsónak mondott  teljes audio berendezés értékének töredékéért lényeges javulást lehet elérni.